Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym

Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luna76
Nie tylko dla tych, co na diecie :D Smacznie, zdrowo i pożywnie. Polecam !

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • Do gotowania: woda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kmin rzymski
  • Sos koperkowy: 1 cebula
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 pełna łyżka masła
  • 400 ml śmietany 30%
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 duży pęczek koperku
  • Dodatkowo: 400 g kaszy gryczanej

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotuję na sypko i odstawiam
    Opłuczoną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
    W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem
    Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut.
    Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 12 sierpnia 2016
Pyszne połączenie,moje ulubione smaki:)
luna76 13 sierpnia 2016
Dziękuję :)
Składniki
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • Do gotowania: woda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kmin rzymski
  • Sos koperkowy: 1 cebula
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 pełna łyżka masła
  • 400 ml śmietany 30%
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 duży pęczek koperku
  • Dodatkowo: 400 g kaszy gryczanej
Składniki