Pierś z kaczki z makaronem ryżowym

Pierś z kaczki z makaronem ryżowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne <3

Składniki

  • 1 filet z kaczki
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 200 g cukinii
  • 1 mała marchew
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g grzybów shiitake
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową.

    Makaron moczymy w zimnej wodzie.

    Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę.
    Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty).
    Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę.
    Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego imbiru, ale akurat nie mieliśmy pod ręką).

    Następnie wrzucamy osączony z wody makaron, smażymy kilka minut, cały czas mieszający, by pokryty był sosami. Kiedy będzie miękki, na środku woka robimy gniazdo (rozsuwamy wszystkie produkty), wbijamy jajko. Chwile podsmażamy i energicznie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Komentarze do przepisu (4)

agnieszkacrow 04 września 2016
Uwielbiam kaczkę. Przepis wygląda pięknie! :)
GREGORHSPEED 04 września 2016
Dziękuję ;)
Docherro 05 września 2016
Piękne zdjęcie,aż ma się ochotę spałaszować...pyszne danie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 filet z kaczki
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 200 g cukinii
  • 1 mała marchew
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g grzybów shiitake
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
Składniki