Pierś z kaczki w winie

Pierś z kaczki w winie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: biurwa
Wykwintne danie, ale bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Przygotowanie

  1. Marynata: miód, wino czerwone, sok z pomarańczy, sól, pieprz, majeranek i tymianek.
    Skórę na piersi nacinamy w szachownicę dość głęboko, chodzi o to żeby jak najwięcej tłuszczu się wytopiło. Pierś wkładamy do marynaty i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.

  2. Rozgrzewamy piekarnik to 180 stopni, nagrzewamy również patelnię i najpierw pieczemy pierś skórą do dołu przez 4 minuty, potem obracamy i pieczemy przez 3 minuty, następnie pieczemy pierś przez 7 minut w rozgrzanym piekarniku z opcją grilla, skórą do góry. Tak pieczona pierś będzie idealnie upieczona, im dłużej będziemy ją piec tym będzie twardsza.

  3. Podajemy z ziemniaczkami i modrą kapustą :)

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 17 marca 2014
na pewno pyszności,ale coś kaczka mi nie podchodzi:)może nie tak robiłem jak trzeba?
Składniki