Pierś z kaczki

Pierś z kaczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pysznie soczysta lub dobrze dopieczona ? Co wolisz ?

Składniki

  • * Sól * Pieprz czarny mielony
  • * Majeranek suszony * Olej

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki myjemy , osuszamy . Skórkę nacinamy w kratkę . Z każdej strony nacieramy dokładnie pieprzem , solą oraz majerankiem . Starajmy się przyprawy dokładnie wetrzeć w mięso . Odstawiamy na około 30 min do lodówki .

    Na patelnię dajemy około 1 łyżki oleju i bardzo mocno rozgrzewamy . Piersi układamy skórką do dołu . Smażymy na małym ogniu około 10 minut i przekrecamy na drgą stronę . Smażymy około 7 minut od czasu do czasu podlewając wierzch wytopionym tłuszczem z kaczki .
    Po tym czasie otrzymujemy mięso jeszcze ciut czerwone w środku
    Jeżeli chcemy aby mięso doszło bardziej , ja przekładam je na folię aluminiową ,zawijam i wstawiam do piekarnika na 210 stopni jeszcze na około 10 minut .
    Drugim sposobem jest pokrojenie piersi w plastry i podsmażenie na patelni dosłownie kilka seknd z każdej strony . Każdy sposób jest doskonały aby uzyskać doskonałe mięso .
    Mięso doskonale komponuje się z konfiturą z żurawiny .

    Polecam
    Małgośka w Kuchni

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 listopada 2020
Super :)
Składniki
  • * Sól * Pieprz czarny mielony
  • * Majeranek suszony * Olej
Składniki