Pierś z ananasem i żurawiną

Pierś z ananasem i żurawiną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Prosto, szybko i lekko strawnie. Dla miłośników mięsa na słodko :)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry ananasa w zalewie
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 łyżeczki żurawiny
  • olej do podsmażania
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Piersi dzielimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i krótko obsmażamy mięso na rumiano z obu stron.

  2. Wykładamy na żaroodporny półmisek, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdą pierś układamy plaster ananasa. W plastrach sera wycinamy dziurkę, najlepiej za pomocą kieliszka, układamy na plastry ananasa, a dziurkę wypełniamy żurawiną. Półmisek wstawiamy do nagrzanego (200°) piekarnika na 10-15 minut.

  3. Podajemy z surówką z marchewki i jabłka, ryżem lub ziemniakami z wody.
    W wersji dietetycznej można pominąć ser.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 28 listopada 2018
Taki obiadek, to ja bardzo chętnie, choć to już pora na kolację ;) Pyszne jedzonko :)
kulinarnagosia 29 listopada 2018
Wystarczy pominąć ser, ryż i ziemniaki, zostawić samą surówkę i jak najbardziej kolacja nie obciążająca... Czytaj całość »
Wystarczy pominąć ser, ryż i ziemniaki, zostawić samą surówkę i jak najbardziej kolacja nie obciążająca żołądka :)
Nevermore 29 listopada 2018
To też jest rozwiązanie, ale nie ma to jak zjeść całą zawartość talerza :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry ananasa w zalewie
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 łyżeczki żurawiny
  • olej do podsmażania
  • pieprz
  • sól
Składniki