Pierś pieczona

Pierś pieczona
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Smaczna propozycja na obiad :)

Składniki

  • Marynata:
  • olej 5 łyżek
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • kucharek 1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka
  • krem balsamiczny o smaku figowym 1/2 łyżeczki
  • pierś z kurczaka 5 sztuk
  • Sos:
  • śmietana słodka 12% 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą połączyć. Umyte i osuszone piersi w całości zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 50 min.

  2. Upieczone mięso przekładamy na talerz. Sos zlać, dodać śmietanę połączyć z mąką, zagotować. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 19 listopada 2018
Pyszna.:)
Nevermore 19 listopada 2018
Takiego kurczaka, to ja lubię, super :))
Składniki
  • Marynata:
  • olej 5 łyżek
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • kucharek 1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka
  • krem balsamiczny o smaku figowym 1/2 łyżeczki
  • pierś z kurczaka 5 sztuk
  • Sos:
  • śmietana słodka 12% 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Składniki