Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta

Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Smaczne połączenie piersi z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Przygotowane danie jest lekkie i soczyste, powinno posmakować osobom będącym na diecie i liczącym kalorie.

Przygotowanie

  1. Pomidory suszone z opakowania namoczyć w gorącej wodzie na około 6 minut, aby zmiękły, a następnie przełożyć je do oliwy i pozostawić na 20 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm.

  2. Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

  3. Szpinak rozmrozić i jeśli są to całe liście pokroić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty.

  4. Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili.

  5. Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta.
    Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut.

  6. Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
    Porcja dla 3 - 4 osób.

Składniki