Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim, mozzarellą i pomidorkami.

Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim, mozzarellą i pomidorkami.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Delikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 10-15 szt.pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki miodu
  • suszona papryka do smaku
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • parę łyżek oliwy
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 kula mozzareli
  • pół szkl.mąki

Przygotowanie

  1. Kilka godzin przed pieczeniem filet zamarynować.Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

    Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.

    Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut.

    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem u nas zawsze to danie króluje z pieczonymi ziemniaczkami z piekarnika.

Komentarze do przepisu (10)

konhambos 05 lipca 2018
pyszne danie i pieknie sie prezentuje
basiliana 05 lipca 2018
Bardzo apetyczne danie, a przy tym lekkie, bo z jogurtem.
helenapon 05 lipca 2018
Wygląda smakowicie. Skorzystam na pewno z Twojego przepisu. Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 10-15 szt.pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki miodu
  • suszona papryka do smaku
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • parę łyżek oliwy
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 kula mozzareli
  • pół szkl.mąki
Składniki