Pierś kurczaka z sosem mango

Pierś kurczaka z sosem mango
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Soczysta pierś z kurczaka w słodko-pikantnym sosie chilli z "maślaną" kaszą kus kus.

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • sól himalajska
  • przyprawa chińska "pięć smaków"
  • chilli
  • duże mango
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki limonki tajskiej
  • 100 g kaszy kus kus
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Filety płuczemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy najpierw solą ,następnie przyprawą. Przekładamy do rękawa i wstawiamy do lodówki na 30 min. Pieczemy 35 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu kroimy na kawałki.
    Mango obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Dodajemy sok z limonki ,cukier i zmielone chili. Podgrzewamy ,cały czas mieszając.
    Kaszę kus kus przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mieszamy z roztopionym masłem.
    Na kaszy podajemy kurczaka z sosem mango.

Komentarze do przepisu (4)

izek 12 lutego 2015
Bardzo apetyczna potrawa :)
Futka 12 lutego 2015
Zakochałam się w tym daniu - kurczak, mango, kus - kus - wspaniałe połączenie :D
ziembulka 12 lutego 2015
całkowicie moje smaki ! pyszności! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g filetu z kurczaka
  • sól himalajska
  • przyprawa chińska "pięć smaków"
  • chilli
  • duże mango
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki limonki tajskiej
  • 100 g kaszy kus kus
  • 2 łyżki masła
Składniki