Pierś kurczaka z awokado i marynowanymi pomidorami

Pierś kurczaka z awokado i marynowanymi pomidorami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Lekkie i smaczne wiosenne danie. Kurczak supreme, czyli piers kurczaka kukurydzianego ze skóra i koscia skrzydla- najlepsza czesc kurczaka, smaczna i soczysta, smazona z rozmarynem i tymiankiem. Do tego krem z awokado, z odrobina ostrosci w postaci platków chili i przyprawy harissa, z dymka i aromatycznymi zielonymi pedami czosnku, limonka i octem balsamicznym, oraz pomidory marynowane w oleju z oliwek. Calosc posypana prazonymi orzeszkami piniowymi. Raj dla podniebienia.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka kukurydzianego (ze skórą i skrzydłem)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy i masło klarowane
  • 1 gałązka tymianku i rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • MARYNOWANE POMIDORY:
  • 5 pomidorów
  • sól, cukier
  • oliwa z oliwek
  • KREM Z AWOKADO:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 pędy zielonej części dymki
  • 1 łyżka zielonych pędów czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżka płatków chilli
  • 1 limonka
  • sól, cukier

Przygotowanie

  1. Pokoic pomidoryj w kostke , wlozyc do naczynia i doprawic oliwa z oliwek, sola i cukrem. Odstawic na co najmniej 20 minut.

  2. Drobno posiekac dymke i zielone lodygi czosnku i podsmazyc na oleju rzepakowym.
    Utrzec skórke z limonki i wycisnac sok.
    Wydrazyc lyzka miazsz awokado, umiescic w plytkiej misce i rozgniesc widelcem. Dodac czosnek i dymkę, olej rzepakowy, ocet balsamiczny i sok oraz skórke z limonki. Wszystko dobrze wymieszac widelcem, doprawic sola i cukrem.
    Kto lubi bardziej ostro, moze dodac przyprawe harissa i platki chili.

  3. Umyc piersi kurczaka ze skóra, wysuszyc i posolic.
    Rozgrzac olej rzepakowy z odrobina masla klarowanego na patelni i podsmazyc do uzyskania zlotego koloru. Dodac ziola i zmiazdzony czosnek.
    Nastepnie zmniejszyc ciepło i smazyc na wolnym ogniu, nie za dlugo, aby byly jeszcze soczyste.

  4. Podawac z odrobina kremu z awokado i marynowanymi pomidorami.
    Uprazyc orzeszki piniowe na zlotobrazowo na patelni bez tluszczu i posypac nimi potrawe.

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 07 kwietnia 2019
Pięknie ,pysznie i kolorowo podana część kurczaka,którą bardzo lubię:)
Nevermore 07 kwietnia 2019
Niby zwykła pierś kurczaka, a z super dodatkami i odpowiednio przyrządzona wykwintnie wygląda i smakuje :)... Czytaj całość »
Niby zwykła pierś kurczaka, a z super dodatkami i odpowiednio przyrządzona wykwintnie wygląda i smakuje :) Pyszne danie, lubię takie smaki :)
pelen_brzuszek 07 kwietnia 2019
idealna na rodzinny obiad :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 piersi z kurczaka kukurydzianego (ze skórą i skrzydłem)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy i masło klarowane
  • 1 gałązka tymianku i rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • MARYNOWANE POMIDORY:
  • 5 pomidorów
  • sól, cukier
  • oliwa z oliwek
  • KREM Z AWOKADO:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 pędy zielonej części dymki
  • 1 łyżka zielonych pędów czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżka płatków chilli
  • 1 limonka
  • sól, cukier
Składniki