Pierś kurczaka w sosie śmietanowym

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Macie już dość kotletów z piersi kurczaka ? Podam wam dziś przepis na pyszną pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, taką pierś równie szybko się przygotowuje jak kotlety z tym że jest odmiana co do obiadu

Składniki

  • 720 g piersi z kurczaka,
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej

Przygotowanie

  1. Przygotować piersi z kurczaka wymoczyć je w zimnej wodzie, odlać wodę i każdą pierś ( ja miałam trzy sztuki ) przekroić wzdłuż aby powstały dwa kawałki mięsa. Pokrojone piersi przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, jak już piersi ociekły wtedy przełożyć je do miski obsypać przyprawą do kurczaka wlać olej i całość wmasować w mięso, odstawić na pięć minut aby przyprawy wchłonęły w mięso

  2. Gdy mięso w przyprawach odstało swój czas wtedy dużą patelnię postawić na ogień lekko ją rozgrzać ułożyć przygotowane piersi z kurczaka i na średnim ogniu obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu piersi wlać szklankę przegotowanej zimnej wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę, dusić na wolnym ogniu do miękkości piersi oraz wyparowania większości wody, w czasie duszenia przygotować śmietanę, przełożyć ja do salaterki wsypać mąkę oraz cukier wlać piętnaście łyżek gorącego wywaru z mięsa i całość rozmieszać tak aby nie było grudek

  3. Jak z mięsa wyparowała już większa ilość mięsa i mamy przygotowaną śmietanę, zalać mięso zwiększyć ogień i szybkim ruchem zamieszać aby nie zrobił się jeden wielki kluch z sosu ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się pod wpływem gorąca ). Zagotować ze śmietaną cały czas mieszając do powstania sosu. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki, zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia

  4. Przygotowane piersi kurczaka w sosie śmietanowym podałam z ziemniakami oraz mizerią z ogórka, ziemniaki można posypać koperkiem mi niestety zabrakło a z suszonym nie lubię. Pierś nie wyszła sucha lecz krucha i lekko soczysta, tak przygotowana pierś z kurczaka może być dodatkiem do kasz, ryżu lub makaronu

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 06 lipca
Moje smaki, uwielbiam "cycuszki" z kurczaka ;p
agnes72 06 lipca
dziękuję serdecznie
Składniki
  • 720 g piersi z kurczaka,
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej
Składniki