Pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Danie inspirowane typowymi smakami kojarzącymi się z Włochami. Pesto, suszone pomidory i mozzarella połączone w jednym daniu. Tak jak to jest w kuchni włoskiej, danie przygotowuje się na bieżąco i bardzo szybko. Jeśli chcesz poznać włoskie smaki, a nie możesz tam pojechać, to smakiem tego dania na pewno się tam przeniesiesz.

Składniki

  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Pesto z bazylii 4 łyżki
  • Suszone pomidory z oliwy 10 - 12 kawałków
  • Mozzarella 200 g (2 szt.)
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól
  • Bazylia świeża do podania

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać z wierzchu pod skosem w odstępach co 0,5 - 1 cm.
    Piersi oprószyć solą, pieprzem oraz natrzeć dokładnie pesto i odłożyć na około 15 minut. Ilość pieprzu i soli dostosować do swoich upodobań.

  2. Mozzarellę wyjąć z płynu i pokroić w plastry.

  3. W nacięcia na piersi włożyć plasterek mozzarelli i kawałek suszonego pomidora z oliwy.

  4. Tak przygotowane piersi włożyć do żaroodpornego naczynia i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 15 minut. Następnie temperaturę zwiększyć do 200 stopni C i piec kolejne 15 minut, aż mozzarella się roztopi i delikatnie przyrumieni.

  5. Podawać ze świeżą bazylią i ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 11 lipca
To jest pyszne psze Pani, ale dlaczego znów taka duża przerwa, można mchem obrosnąć ;)

Super jedzonko, mniami :)
Nemezja 12 lipca
Składniki
  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Pesto z bazylii 4 łyżki
  • Suszone pomidory z oliwy 10 - 12 kawałków
  • Mozzarella 200 g (2 szt.)
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól
  • Bazylia świeża do podania
Składniki