Pierś kurczaka w ciescie francuskim

Pierś kurczaka w ciescie francuskim
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anelon
Cos smacznego i specjalnego

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" ;)

  2. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.

  3. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.

  4. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. (W innej wersji na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

  5. Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :)

Komentarze do przepisu (5)

dara1213 04 stycznia 2011
robiłam rok temu :) przepyszne.
ciasto można kupić w biedronce :)
polecam miód w gębiw
aktorod 09 stycznia 2011
Ależ fantastyczny pomysł na podanie czegoś w cieście francuskim!
agaroz 19 marca 2011
Robię to od jakiegoś czasu-nazywamy to MUMIĄ ! Przepyszne, sycące danie. Ja do tego robię sos czosnkowy, niebo... Czytaj całość »
Robię to od jakiegoś czasu-nazywamy to MUMIĄ ! Przepyszne, sycące danie. Ja do tego robię sos czosnkowy, niebo w gębie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki