Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kura... jak to kura SZYBKO (nie licząc marynowania), PROSTO I POŻYWNIE
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3281
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 786
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 712
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 64
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3281
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 786
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 712
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 64
Składniki
. DZIEŃ WCZEŚNIEJ !!! przygotowujemy marynatę: czosnek drobno siekamy;
mieszamy: 1/3 szklanki oliwy, 50g czerwonego półwytrawnego wina, łyżeczkę oregano, łyżeczkę mięty, posiekany czosnek, sól i pieprz (do smaku);
pierś z kurczaka: dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek,
pięścią (nie tłuczkiem!!!) delikatnie rozbijamy,
z boku filetu, ostrym nożem nacinamy obszerną kieszeń (uwaga żeby się nie przebić , bo później nadzienie wycieknie!),
tak przygotowaną pierś wkładamy do marynaty, chwilę w niej kąpiemy a następnie przykrywamy i wstawiamy (co najmniej na 12 godzin!!!) do lodówki UWAGA: Bez odpowiednio długiego marynowania pierś na pewno nie będzie miała pożądanego smaku i może wyjść sucha!! W DNIU PRZYGOTOWANIA:
rozgrzewamy piekarnik do 200C;
naczynie żaroodporne smarujemy obficie masłem;
wyjmujemy pierś z marynaty (nie oczyszczamy z przypraw) i w wcześniej przygotowaną kieszeń wkładamy około pół łyżeczki masła i żółty ser (ile wejdzie);
otwór kieszeni dokładnie przesznurowujemy wykałaczką (jeśli zrobimy to niedokładnie nadzienie może nam się wytopić na zewnątrz);
na patelni MOCNO ROZGRZEWAMY oliwę lub olej (przy kontakcie z kurą będzie skwierczał);
na rozgrzaną oliwę wkładamy pierś i obsmażamy z obu stron po około 2 min.;
zdejmujemy pierś z patelni i wkładamy do (wcześniej wysmarowanego masłem) naczynia żaroodpornego; 12. pierś polewamy 4-5 łyżkami pozostałej marynaty; polecam także obłożyć wędzonym boczkiem - będzie soczystsza (na zdjęciu jest w wersji bez boczku);
wkładamy na około 30 min do rozgrzanego piekarnika Podajemy z ryżem, delikatną surówką np z kapusty pekińskiej i sosem np.: beszamelowym ...lub po prostu jemy z pieczywem