Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proste w przygotowaniu pierożki i to z nietypowym nadzieniem bo ze śląskim krupniokiem czyli kaszanką. Danie smaczne i nieskomplikowane , farsz jest bardzo prosty a całe danie pyszne. Polecam
miska, szklanka, garnek przyrząd do wykrawania pierogów, wałek, nóż, patelnia,
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 281
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 281
Składniki
Przygotowanie farszu; Kaszankę obrać ze skóry i pokroić mniejsze kawałki. Cebulę po obraniu pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na oleju do zeszklenia , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną kaszankę , wymieszać i podsmażać na małym ogniu , kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i otrzymamy gładki farsz. Farsz doprawić według swojego uznania, ja doprawiłam odrobiną soli, pieprzu oraz dodałam majeranek. Po wymieszaniu jeszcze chwilę podsmażyć i odłożyć do wystygnięcia. W między czasie przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, do gorącej wody wlać olej oraz dodać sól i dokładnie wymieszać. Następnie gorącą wodę z olejem stopniowo dodawać do mąki (wody tyle by powstało miękkie i elastyczne ciasto ), zagniatać aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut. aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na części , wałkujemy na placek i wycinamy przyrządem do pierogów jedną stroną krążki. Krążki przekładamy na drugą stronę przyrządu, nakładamy farsz z kaszanki i zlepiamy pierogi zamykając przyrząd. Po zlepieniu przyrząd otwieramy, zdejmujemy pierogi i układamy na podsypanej mąką stolnicy i tak do wyczerpania ciasta. Gotowe pierożki partiami wrzucamy na osolony gotujący wrzątek i gotujemy około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnie wody. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami z boczku. Smacznego
Przygotowanie farszu.
Przygotowanie pierożków.
Danie gotowe do podania.