Pierożki z nadzieniem z soczewicy.

Pierożki z nadzieniem z soczewicy.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zdrowe pieczone pierożki na obiad.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • mąka 4 szklanki
  • Margaryna 1,5 kostki
  • Jajo kurze 1 szt.
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • Drożdże 2 dag
  • Sól 1 szczypta
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Cukier 2 łyzki
  • Mleko 2 łyzki
  • Składniki na farsz:
  • Cebula biała 2 szt
  • Pieczarki 20 dag
  • Soczewica 0,5 kg
  • sól i pieprz do smaku
  • Masło 1 łyzka

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże utrzeć z cukrem w dwóch łyżkach ciepłego mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min.

  2. Wykonanie farszu: Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na rumiano. Następnie połączyć z soczewicą. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.

  3. Wykonanie pierożków: Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki.

  4. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w 170 stopniach.

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • mąka 4 szklanki
  • Margaryna 1,5 kostki
  • Jajo kurze 1 szt.
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • Drożdże 2 dag
  • Sól 1 szczypta
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Cukier 2 łyzki
  • Mleko 2 łyzki
  • Składniki na farsz:
  • Cebula biała 2 szt
  • Pieczarki 20 dag
  • Soczewica 0,5 kg
  • sól i pieprz do smaku
  • Masło 1 łyzka
Składniki