Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 20
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 20
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Suszone grzyby umyć,namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie,następnie ugotować w tej samej wodzie ,odcedzić.
Posiekać kapustę kwaszoną,włożyć do rondla,podlać wywarem z grzybów,ugotować do miękkości.
Drobno posiekaną cebulę zrumienić na oliwie lub oleju,dodać pokrajane w drobniutką kostkę grzyby,wymieszać,chwilę poddusić,popieprzyć,gdyby była za mało słona dosolić.
Podczas gotowania płyn powinien całkowicie odparować.
Mąkę przesiać.
Drożdże rozetrzeć z cukrem,rozprowadzić mlekiem,dodać resztę mąki,tak aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.
Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi swą objętość,dodać kilka łyżek mąki,sól,jajka i roztopione letnie masło oraz ewentualnie parę łyżek mleka.
Wyrobić ciasto ręką.
Wyrabiać tak długo,aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
Pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia.
Następnie podsypać mąkę na stolnicę,rozwałkować placki na grubość około 1 cm,wykrawać kółka szklanką lub filiżanką albo pokrajać ciasto w kwadraty.
Na każdy kawałek ciasta nakładać łyżeczką kapustę,skleić pierożki.
Następnie ułożyć je na posmarowanej olejem blasze,pozostawić do wyrośnięcia,piec wstawiając do nagrzanego piekarnika,rumienić na złoty kolor.