Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierożki z grzybami z pieca"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 51
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 193
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 51
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 193
Składniki
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Wbić jajka, posolić, dodać 2-3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię, chłodzić przynajmniej przez godzinę.
Podgrzybki ugotować, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno. Cebulę obrać, posiekać. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Włożyć grzyby i pieczarki, dusić ok. 15 minut, aż odparują.
Zdjąć, lekko ostudzić. Dodać jajka, posiekaną natką i tartą bułkę, delikatnie i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, brzegi dokładnie zalepić.
Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 minut w temp. 190°C.
Im dłużej kruche ciasto odpoczywa w lodówce, tym łatwiej zlepić z niego pierogi. Dlatego warto przygotować je nawet dzień wcześniej.Źródło: Twoje Imperium