pierogi ze szpinakiem i fetą

pierogi ze szpinakiem i fetą
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
pracochłonne ale smaczne :)

Składniki

  • szpinak hortex mrożony -liście- w sosie smietanowym, 2x450 g
  • ser feta, 250 g
  • czosnek, 5 ząbków
  • mąka, 0,5
  • jajko, 2 sztuki
  • woda, 300 ml
  • sól

Przygotowanie

  1. CIASTO : Do 0,5 KG mąki wbijamy 2 żółtka , dodajemy łyżeczkę soli , dodajemy letnią wodę cały czas wyrabiając.

  2. FARSZ : 2 opakowania mrożonego szpinaku wrzucamy na patelnie , gdy szpinak się rozmrozi dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz rozdrobniony ser feta, całość pyrkocze na wolnym ogniu aż do odparowania nadmiaru sosiku śmietanowego, przyprawiamy, ser feta jest słony więc farszu już nie dosalalam.

  3. przygotowane pierożki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Wyjmujemy po ok 3 minutach lub jak kto woli po wypłynięciu :)

  4. ja pierożki podalam z jogurtem naturalnym z odrobinką czosnku i zioł.. Dodam że to moje pierwsze w życiu pierogi zaden mi się nie rozkleił podczas gotowania , jestem z tego bardzo dumna :)

Komentarze do przepisu (3)

mufinka 22 września 2011
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, gratuluję udanego debiutu. :)
Afrulu 22 września 2011
Tez takie robię ,są pyszne...Pozdrawiam :)
biancorossa 22 września 2011
Fajnie,podawaj następne przepisy:)
Składniki
  • szpinak hortex mrożony -liście- w sosie smietanowym, 2x450 g
  • ser feta, 250 g
  • czosnek, 5 ząbków
  • mąka, 0,5
  • jajko, 2 sztuki
  • woda, 300 ml
  • sól
Składniki