Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: breezy
smaczne;)

Składniki

  • szpinak mrożony, 750g
  • pieczarki, 750g
  • włoski ser Ricotta, 250g
  • cebula, 1 większa
  • śmietana, 500 ml
  • białe wino wytrawne, 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Ciasto na pierogi (maka, woda, sol) zagniatamy wg wlasnego przepisu.

  2. Pieczarki i cebule kroimy w drobną kosteczkę (kilka pieczarek odkadłamy na później). 2/3 cebuli podsmażamy na odrobinie oleju,następnie dodajemy pieczarki, solimy do smaku. po odparowaniu wody całość podlewamy połową wina i próżymy do odparowania. nastepnie dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość próżymy jeszcze przez chwilę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ser.

  3. Pierogi nadziewamy farszem i gotujemy w osolonej wodzie.

  4. Sos: Pozostałe pieczarki kroimy w plasterki. Smażymy razem z pozotsałą cebulą. Podlewamy resztą wina. Po wyparowaniu wina dodajemy śmietanę. Całość gotujemy przez pare minut. Doprawiamy do smaku.

  5. Pierogi serwujemy polane sosem i posypane parmezanem. Smacznego!

Składniki
  • szpinak mrożony, 750g
  • pieczarki, 750g
  • włoski ser Ricotta, 250g
  • cebula, 1 większa
  • śmietana, 500 ml
  • białe wino wytrawne, 1/2 szklanki
Składniki