Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze śliwką"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Składniki
W przesianej na stolnicę mące robimy wgłębienie. Wlewamy w nie olej, wsypujemy sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego, np. szklaneczką, krążki.
Na gotowe krążki kładziemy pokrojone większe lub całe mniejsze śliwki kalifornijskie (wówczas na jeden pierożek przypada 1,5 śliwki). Dokładnie sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Od chwili wypłynięcia powinny się jeszcze gotować trzy minuty.
Ugotowane pierogi odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
<strong> Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem</strong>Źródło: Rewia