Pierogi ze śledziem i pieczarkami

Pierogi ze śledziem i pieczarkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Są pyszne. Testowałam na domownikach. Bardzo smakowały. Polecam. Można zaskoczyć rodzinę.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 400 g płatów śledziowych matiasów
  • 500 g pieczarek
  • dwie duże cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
  • sól
  • cebula/olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Powinny być nie bardzo, ale słonawe.
    Cebule zeszklić na oleju. Dodać umyte, osuszone, pokrojone ( mogą być dość grubo ) pieczarki. Smażyć na wolnym ogniu, aż sos dobrze odparuje. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę pieczarki i śledzie. Wymieszać farsz. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Uważać z solą, bo śledzie są słone. Farsz wymieszać. Jeśli jest bardzo wilgotny to dodać łyżkę bułki tartej.
    Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka, wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepiać.
    Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjąć na półmisek.
    Podać ciepłe, z wody, polane delikatnie olejem, albo z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 400 g płatów śledziowych matiasów
  • 500 g pieczarek
  • dwie duże cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
  • sól
  • cebula/olej rzepakowy do smażenia
Składniki