Pierogi z ziemniakami, szpinakiem i pomidorami

Pierogi z ziemniakami, szpinakiem i pomidorami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bilcia
Ciekawa alternatywa dla pierogów z kapustą i grzybami .

Składniki

  • 300g mąki + do podsypania
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
  • -szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 300g ugotowanych i sprasowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 100g serka topionego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonego lub świeżego szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Na początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło. Na masło wrzucamy szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wszystko chwilę podsmażamy po czym dodajemy ziemniaki. Dokładnie podsmażamy co jakiś czas mieszając a na koniec doprawiamy do smaku szczypiorkiem, gałką, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia,
    W tym czasie zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Ciasto zostawiamy na chwilę w misce i przykrywamy ją ciepłym talerzem ( dobrze jest potrzymać go chwilę w gorącej wodzie ). Po jakiś 10 min wyjmujemy ciasto , rozwałkowujemy , wycinamy koła a na środek każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Ja tym razem użyłam do zlepiania zwykłego widelczyka do ciasta.
    Gotujemy pierożki w osolonej wrzącej wodzie około 3-5 min od wypłynięcia.
    Z góry przepraszam na zdjęcie ale zależało mi , żebyście zobaczyli jak to wygląda w środku a masa szpinakowa jakkolwiek baaardzo smaczna nie do końca jest fotogeniczna ;)

Składniki
  • 300g mąki + do podsypania
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
  • -szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 300g ugotowanych i sprasowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 100g serka topionego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonego lub świeżego szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • 1 łyżka masła
Składniki