Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z wiśniowym nadzieniem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 116
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 116
Składniki
Przygotuj nadzienie: wiśnie opłucz, osusz, wydryluj. Przełóż na sitko. Pozostaw tak, aż ociekną z soku. Następnie owoce skrop wiśniówką. Wymieszaj z cukrem, pokruszonymi ciastkami oraz 2–3 szczyptami cynamonu.
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp sporą szczyptę soli. Wbij jajko. Następnie wlej ok. 1/2 szklanki letniej wody. Zagnieć gładkie, lśniące ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 10 minut. Potem rozwałkuj na cienki placek na stolnicy posypanej mąką. Szklanką wytnij krążki o średnicy ok. 10 centymetrów.
Na każdy nałóż porcję wiśniowego nadzienia. Krążki złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Uformuj ozdobne falbanki. Potem ułóż pierogi na oprószonej mąką stolnicy.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku porcjami wkładaj przygotowane pierogi. Gotuj je minutę od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Polej odrobiną stopionego masła, aby pierogi nie posklejały się.
Jako dodatek polecamy śmietanę kremówkę ubitą z odrobiną cukru waniliowego. Danie dodatkowo możesz posypać płatkami migdałowymi. Wcześniej zrumień je na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.Źródło: Tina