pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem

pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: agafia
Przepyszne....

Składniki

  • SKŁADNIKI FARSZU:
  • ugotowane tłuczone ziemniaki - 300 g
  • wędzony twaróg - 300 g
  • czosnek niedźwiedzi - 1 pęczek
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól

Przygotowanie

  1. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody, bardzo drobno posiekać. Do tłuczonych ziemniaków dodać rozdrobniony twaróg i czosnek niedźwiedzi, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.

  3. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.

  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Podawać polane roztopionym masłem.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 04 maja
Pyszne pierogi, mniami :)
agafia 05 maja
dziękuję:)
Składniki
  • SKŁADNIKI FARSZU:
  • ugotowane tłuczone ziemniaki - 300 g
  • wędzony twaróg - 300 g
  • czosnek niedźwiedzi - 1 pęczek
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
Składniki