Pierogi z twarogiem i szczypiorkiem.

Pierogi z twarogiem i szczypiorkiem.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste i smaczne, mój syn nigdy takich pierogów nie odmawia i zawsze woła o dokładkę. Można je podawać gotowane ze śmietaną, lub można podsmażyć. Ja osobiście lubię obie wersje, i zawsze się łudzę, że zostanie coś na kolacje i sobie odsmażę, a do wieczora to chłopaki podjadają na zimno i nigdy nie ma już co podsmażać … pierogi takie robiła moja babcia, mama i teraz ja robię.

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej wrocławkiej typ 500
  • szczypta soli
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1/4 szkl.oleju
  • Nadzienie:
  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku drobnego
  • sól do smaku, zawsze daje na oko

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dać sól, wlać olej i gorącą wodę, następnie wyrobić ciasto, ja wspomagam się mikserem, ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 min. żeby odpoczęło, z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje. Miskę przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obsychało.
    Twaróg wrzucić do miseczki, rozgnieść dobrze widelcem, wbić całe jajka, osolić i wrzucić pokrojony drobno szczypiorek, wszystko dobrze wyrobić widelcem i nadzienie gotowe.
    Ciasto rozwałkować na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawać kubkiem krążki, na każdy krążek nałożyć łyżkę twarogu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepiać.
    Tak przygotowane pierożki odkładać na ściereczkę i przykryć drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
    Pierogi wrzucać partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładać łyżką cedzakową na talerz.
    Podawać polane śmietaną.

Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 03 lipca
Pyszne pierożki. Ja chyba wolę odsmażane ;)
Obserwator 05 lipca
Widzę piękne ciasto takie jak robiła moja mama. Wow.
fafiatko 06 lipca
Wyglądają bardzo apetycznie, nie znałam takiego farszu do pierogi i chętnie wykorzystam przepis!
Składniki
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej wrocławkiej typ 500
  • szczypta soli
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1/4 szkl.oleju
  • Nadzienie:
  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku drobnego
  • sól do smaku, zawsze daje na oko
Składniki