Pierogi z twarogiem i słodką kapustą

Pierogi z twarogiem i słodką kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Pularda
Są bardzo delikatne i lekkie, świetnie smakują podsmażone z bułką tartą albo gotowane i polane masłem. Przepis z 1913 roku.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 g kapusty
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem.

    Kapustę ugotować w osolonej wodzie, ma być miękka, ale się nie rozpadać. Następnie odcedzić z wody, posiekać i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.

    Twaróg zmiksować na gładką masę z bułką tartą. Dodać kapustę, wymieszać łyżką.

    Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i sklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać z roztopionym masłem lub bułką tartą.

    Więcej przepisów na staropolskie potrawy na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.

Składniki
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 g kapusty
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masło
  • sól, pieprz
Składniki