Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się, czy ktoś już dzielił się przepisem na pierogi z twarogiem i pieczarkami - jak się okazało z wszyscy stoją murem wyłącznie za tradycyjnymi ruskimi. Dzielę się więc ja, z banalnym przepisem na pierogi ala' ruskie, ale bez ziemniaków. Pierogi są mięciutkie, farsz jest wilgotny, czego zawsze mi brakuje w ruskich. Dzisiaj robiłam je z kwadratów, używając foremki do monoporcji ("cooking and baking ring set"). Polecam takie wykrawanie pierogów- oszczędzamy dużo ciasta i nie trzeba co chwilę go rozwałkowywać ;)
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Przygotuj najpierw ciasto. Zagotuj wodę w czajniku. Wymieszaj mąkę z solą. Jeśli masz robota kuchennego, to wyrabiaj ciasto hakiem na niskiej prędkości. Do mąki powoli dolewamy gorącą wodę(jeśli wyrabiasz ręcznie, polecam rękawiczki jednorazowe żeby się za bardzo nie poparzyć) wyrabiając powoli ciasto. Dolewaj tak długo, aż cała mąka się sparzy i powstanie ci kula elastycznego ciasta, w dotyku przypominającego miękką plastelinę. Ciasto odłóż do miski i przykryj folią spożywczą aż troche przestygnie(ale nie całkiem- cieplejsze ciasto łatwiej jest wałkować).
Farsz. Pieczarki i cebule pokrój w kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju lub części masła przygotowanego do farszu z odrobiną soli. Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij patelnie z ognia, zostaw na chwile do ostygnięcia. Dodaj twaróg i resztę przypraw. Dobrze wymieszaj z resztą masła-najlepiej łyżką lub silikonową szpatułką rozcieraj masę na użytej wcześniej patelni. Powinna być gęsta, dawać formować się w rękach. Jeśli się zbyt klei lub rozlatuje, dodaj odrobinę masła i wstaw na chwile do lodówki żeby masło stężało.
Z farszu przygotuj sobie kulki nabierając płaską łyżeczką. Rozwałkuj ciasto, pokrój/powycinaj i lepimy️
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Woda musi się gotować! Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, trzymamy około minutę i wyciągamy pierogi. Polecam zrobić również zasmażkę z cebulki( i boczku jeśli ktoś je). Smacznego!