pierogi z tuńczykiem i ricottą

pierogi z tuńczykiem i ricottą
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
Bardzo polecam

Składniki

  • SKŁADNIKI FARSZU:
  • tuńczyk z puszki - 250 g (po odsączeniu)
  • ricotta - 150 g
  • czerwona papryka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • kapary - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • oliwa - 1 łyżka
  • SKŁADNIKI CIASTA :
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • krojone pomidory - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.

  2. Przygotować farsz. Cebulę i paprykę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, ostudzić. Tuńczyka rozdrobnić, dodać ricottę, usmażone warzywa i posiekane kapary, doprawić solą i pieprzem.

  3. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.

  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Przygotować sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć razem kilka minut. Następnie dodać krojone pomidory, doprawić solą i pieprzem, dusić około 10 minut.

  6. Pierogi podawać z sosem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 29 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • SKŁADNIKI FARSZU:
  • tuńczyk z puszki - 250 g (po odsączeniu)
  • ricotta - 150 g
  • czerwona papryka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • kapary - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • oliwa - 1 łyżka
  • SKŁADNIKI CIASTA :
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • krojone pomidory - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki