Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Madohora
Pierogi - na każdą okazję

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • Garść ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła (w ostateczności łyżka oleju)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • truskawki
  • 1 łyżka cukru pudu

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy dość elastyczne ciasto. Stolnicę dość delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub specjalnych urządzeń wykrawamy pierogi. Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy. Przesypujemy cukrem pudrem i nadziewamy nimi pierogi. Dobrze zlepiamy. Zagotowujemy wodę solą. Wkładamy pierogi i po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Podajemy ze śmietanką lub słodkim sosem.

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • Garść ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła (w ostateczności łyżka oleju)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • truskawki
  • 1 łyżka cukru pudu
Składniki