Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Alternatywa dla ruskich pierogów. Przepis pochodzi z 417 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • nadzienie: śliwki suszone
  • prażone migdały
  • do podania: ¾ l śmietany 30-36%

Przygotowanie

  1. Śmietanę wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Redukować na wolnym ogniu przez ½ godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, pilnować, by się nie przypaliła – powinna przypominać bułkę tartą usmażoną na maśle.

  2. Mąkę przesiać na stolnicę. Wlać trochę gorącej wody i delikatnie wymieszać nożem. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie sprężyste. Gdy powstaną kluchy, wybić jajko. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać nożem. Następnie rękoma wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 15 minut.

  3. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć suszoną śliwkę, do której wcześniej wcisnąć uprażony migdał. Krawędzie skleić. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Minutę po wypłynięciu zahartować w zimnej wodzie, a następnie odcedzić na sicie.

  4. Podawać z usmażoną śmietaną jako omastą.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 10 kwietnia
Danie nie powaliło mnie na kolana, niestety.
Myślałem , że jakiś farsz będzie , a tu tylko śliwka włożona... Czytaj całość »
Danie nie powaliło mnie na kolana, niestety.
Myślałem , że jakiś farsz będzie , a tu tylko śliwka włożona do pieroga.
Zupełnie wg. mnie nieudane danie.
aba 13 kwietnia
Poniekąd racja, ale upraszczając to danie: wyrzucając zbędne migdały oraz litry śmietany wychodzą przepyszne... Czytaj całość »
Poniekąd racja, ale upraszczając to danie: wyrzucając zbędne migdały oraz litry śmietany wychodzą przepyszne pierogi. Wystarczy je polać na talerzu np. posłodzoną śmietaną lub jogurtem... pycha! Proszę spróbować:)

KulinarnaChwila 15 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • nadzienie: śliwki suszone
  • prażone migdały
  • do podania: ¾ l śmietany 30-36%
Składniki