Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne pierogi z suszonymi grzybami, znakomite na co dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą nie jedno podniebienie.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 111
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14405
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 44
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 55
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 209
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 111
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14405
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 44
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 55
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 209
Składniki
Umyte grzyby przekładamy do garnka i namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 20 minut, następnie gotujemy je do miękkości pod przykryciem. Ugotowane grzyby odcedzamy a wywar możemy zużyć do innych potraw. Przestudzone i odsączone z namiaru wody grzyby, drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Posiekaną cebulę przesmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając. Do większego naczynia przekładamy posiekane grzyby i podsmażoną cebulkę, dodajemy bułkę tartą i jajko, farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, całość starannie mieszamy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.