Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z soczewicą pod skwareczkami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5015
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 892
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5015
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 892
Składniki
Babciny przepis, który docenią poszukiwacze starych smaków.
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.
Farsz: soczewicę namocz w wodzie, ugotuj do miękkości. Odcedź, ostudź, zmiel. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, oprósz solą i pieprzem.
Dodaj do soczewicy, wbij jajko, wymieszaj. Ciasto: zagnieć, dolewając szklankę ciepłej wody (ciasto musi być elastyczne). Cienko rozwałkuj, wytnij kółka.
Ułóż farsz, zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną, gotuj 5 min. Podawaj polane tłuszczem i skwarkami.
Sekret babci: delikatne pierogi
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi z zimną wodą. Wodę należy dodawać ciepłą – ciasto będzie wtedy lekkie i łatwe do kleje nia. Brzegi pierogów można skleić widelcem – będą efektowne.Źródło: Chwila dla Ciebie