Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
wegetariańska wersja pierogów, pyszna

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 2 szkl
  • jajko 1 szt
  • sól, gorąca woda
  • farsz: soczewica zielona 1 szkl
  • marchew
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1-2 zabki
  • pieczarki 4-5 szt
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1. soczewicę wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu,
    2. cebulę i czosnek posiekać, podusić na oleju, dodać stare pieczarki i marchew, poddusić, doprawić sola i pieprzem, dodać do soczewicy, gotować do miękkości i odparowania płynu, doprawić do smaku ( jeśli farsz jest zbyt wodnisty można dodać łyżkę bułki tartej), wystudzić,
    3. do mąki dodać jajko, sól, zarobić gorącą wodą, przykryć ściereczką, odstawić na godz,
    4. ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty lub przy pomocy kubka wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi,
    5. zagotować wodę, osolić, na wrzątek wrzucać pierogi (gotować partiami), gotować 3-4 min na małym ogniu, po wypłynięciu, podawać z przysmażoną na maśle cebulka,



    smacznego

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 21 listopada 2020
Lubię takie nieoczywiste tematy. Pycha :)
KulinarnaChwila 23 listopada 2020
Super przepis:)
asia67 23 listopada 2020
dziekuje :)
Składniki
  • ciasto: mąka pszenna 2 szkl
  • jajko 1 szt
  • sól, gorąca woda
  • farsz: soczewica zielona 1 szkl
  • marchew
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1-2 zabki
  • pieczarki 4-5 szt
  • olej
  • sól, pieprz
Składniki