Pierogi z serem kozim i figą

Pierogi z serem kozim i figą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nic tak nie pasuje do sera koziego jak figi. Postanowiliśmy połączyć jedno z naszych ulubionych dań z ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • 2 figi
  • 1 łyżka masła
  • 200 g twarogu koziego
  • 200 g ziemniaków
  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Miąższ fig podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy ser, rozpuszczając pod przykryciem. Studzimy.
    Ziemniaki gotujemy, tłuczemy, dodajemy do sera. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
    Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Przysmażamy na maśle.

Komentarze do przepisu (6)

Obserwator 24 września 2019
Rewelacyjny smak :) O pomyśle nie wspomnę. Oj, Ty wynalazco.
wege_garnuszek 25 września 2019
jak to smakuje?
SlodkoSlodka83 25 września 2019
Pierożki love w każdej postaci :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 figi
  • 1 łyżka masła
  • 200 g twarogu koziego
  • 200 g ziemniaków
  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła
Składniki