Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty

Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
W zasadzie to nie planowaliśmy robienia pierogów, ale jak tylko spróbowaliśmy sera korycińskiego z czarnuszką od Zarzeckich, to musieliśmy :P Dzięki Eko Bomba- ulubiony sklep ze zdrową żywnością, mogliśmy posmakować tego, niesamowitego sera. Na pewno jeszcze nie raz go użyjemy <3

Składniki

  • Farsz:
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g sera korycińskiego z czarnuszką
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 125 ml gorącej wody
  • Sos:
  • 1/3 główki sałaty masłowej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy, ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać.

    Przygotowujemy ciasto.

    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Sos.

    Sałatę dusimy pod przykryciem na mleku. Dodajemy olej i siemię lniane. Blendujemy, do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    Podajemy z pierogami.

Komentarze do przepisu (8)

bellamozzarella 30 kwietnia 2017
po przeczytaniu zrobiłam się od razu głodna ;-))) chcemmm ;-) a sos z sałaty musi być super!
BEATA1978 30 kwietnia 2017
Serek pycha, bardzo lubię. Pierogi też lubię, ale lepić mi się nie chce. Może podeślecie jak coś zostało :D
Futka 01 maja 2017
Obłędne pierogi, a sosik to czyta finezja! Mistrzostwo świata <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Farsz:
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g sera korycińskiego z czarnuszką
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 125 ml gorącej wody
  • Sos:
  • 1/3 główki sałaty masłowej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Składniki