Pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2015-02-27
Pierogi z serem i suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: marysiaz
I właśnie za to uwielbiamy pierogi - przyrządzamy je z dodatkami, na które akurat mamy ochotę. Ciasto jak i farsz można dowolnie urozmaicać, dodawać różne przyprawy i ulubione składniki. U mnie dzisiaj zdecydowanie rządzą suszone pomidory. Pierożki są bardzo aromatyczne, posiekany szczypiorek nadaje im delikatną chrupkość i świeżość :)

Składniki

  • ciasto na pierogi:
  • 350 g mąki
  • ok. 125 ml gorącej wody
  • 1/4 szkl oleju
  • Sól
  • farsz:
  • 300 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 suszonych pomidorów
  • Pieprz
  • omasta:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
    Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki, biały ser i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Suszone pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

  4. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, chwilę podsmażamy, a przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


    SMACZNEGO :)

  5. zdj

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 26 lutego 2015
Robię często ruskie pierogi, ale nigdy nie dodawałam suszonych pomidorów,a bardzo je lubię w różnych... Czytaj całość »
Robię często ruskie pierogi, ale nigdy nie dodawałam suszonych pomidorów,a bardzo je lubię w różnych potrawach,zabieram ten pomysł:)
Futka 26 lutego 2015
Wspaniałe i przepyszne pierożki :)
monikagotuje 26 lutego 2015
Fajna alternatywa dla ruskich pierogów:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto na pierogi:
  • 350 g mąki
  • ok. 125 ml gorącej wody
  • 1/4 szkl oleju
  • Sól
  • farsz:
  • 300 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 suszonych pomidorów
  • Pieprz
  • omasta:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki