Pierogi z serem

Pierogi z serem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Uwielbiam takie proste dania, które skutecznie poprawiają nastrój ;) Jeden ze smaków dzieciństwa do którego chętnie wracam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500
  • woda gorąca 500 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtko jaja kurzego 3 szt.
  • masło stopione 3 łyżki
  • Nadzienie:
  • twaróg półtłusty 1 kg
  • Cukier 5 łyżek
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • śmietana 30 % 5 łyżek
  • Jajko 1 szt.
  • białko jaja kurzego 1 szt.
  • Dodatkowo:
  • masło stopione (do polania)
  • cukier (do posypania)

Przygotowanie

  1. Ser przełożyć do miski i rozgnieść (najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków). Dodać kremówkę, cukier, cukier waniliowy i jajko oraz białko. Wymieszać do połączenia się składników.
    Wszystkie składniki ciasta na pierogi połączyć i zagnieść ciasto (ręcznie lub w robocie). Wałkować partiami i wycinać kółka za pomocą szklanki. Nakładać po 2 łyżeczki sera i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane masłem i posypane cukrem.

Składniki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500
  • woda gorąca 500 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtko jaja kurzego 3 szt.
  • masło stopione 3 łyżki
  • Nadzienie:
  • twaróg półtłusty 1 kg
  • Cukier 5 łyżek
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • śmietana 30 % 5 łyżek
  • Jajko 1 szt.
  • białko jaja kurzego 1 szt.
  • Dodatkowo:
  • masło stopione (do polania)
  • cukier (do posypania)
Składniki