Pierogi z serem

Pierogi z serem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Punnet
Pierogi z serem lubią nie tylko dzieci ale również dorośli . Prosty przepis . Zawsze wychodzą dobre co ja mówię bardzo dobre :)

Składniki

  • Ciasto na pierogi :
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250ml gorącej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz serowy :
  • 2 kostki sera (ok. 0,5 kg)
  • 1 żółtko
  • cukier wanilinowy
  • cukier

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę , posól, wlej gorącą wodę , olej . Na początku kiedy ciasto jest gorące , możesz je zamieszać łyżką . Kiedy będzie miękkie i plastyczne , zawiń w folie i pozostaw na 30 min .

  2. Ser przemiel przez maszynkę , dodaj 1 żółtko , 1/2 torebki cukru waniliowego oraz cukier do smaku . Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę .

  3. Ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi .Pierogi składaj na pół i sklejaj boki.

  4. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżką oliwy . Włóż pierogi do gotującej się wody , gotuj 3 min po wypłynięciu . Odsącz .

  5. Pierogi jemy polane śmietaną i posypane cukrem .

Składniki
  • Ciasto na pierogi :
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250ml gorącej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz serowy :
  • 2 kostki sera (ok. 0,5 kg)
  • 1 żółtko
  • cukier wanilinowy
  • cukier
Składniki