pierogi z mięsem w/g przepisu p. Macieja Kuronia

pierogi  z mięsem w/g przepisu p. Macieja Kuronia
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.

Składniki

  • Farsz mięsny 500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
  • 2 cebule
  • 30 g masła,
  • sól, pieprz
  • Ciasto pierogowe 3 szklanki mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • sól

Przygotowanie

  1. Farsz: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.



  2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką,

  3. następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 11 października 2014
uwielbiam różnego rodzaju pierogi :-), Twoje wyglądają bardzo smacznie :-)
luna76 11 października 2014
bardzo apetyczne te pierogi :)
kstr54 11 października 2014
ciasto w Twoich pierozkach na 6!!!, widac golym slepaczkiem jest delikatne sa zarabiscie apetyczne!! juz po... Czytaj całość »
ciasto w Twoich pierozkach na 6!!!, widac golym slepaczkiem jest delikatne sa zarabiscie apetyczne!! juz po niedzieli zrobie,pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Farsz mięsny 500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
  • 2 cebule
  • 30 g masła,
  • sól, pieprz
  • Ciasto pierogowe 3 szklanki mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • sól
Składniki