Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mooniaa
Pyszna i inna wersja pierogów. Pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu i zdrowej kaszy gryczanej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Farsz: Ugotowaną na aldente kaszę mieszamy z gotowanym mięsem drobiowym z rosołu ( u mnie z 4 skrzydełek z kurczaka). Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę z drobniutko posiekanymi pieczarkami (najlepiej na maśle). Dodajemy do kaszy. Dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Jak ostygnie dodajemy jedno jajko i wkładamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki aby masa się zwarła.

  2. Zagniatamy ciasto na pierogi. Korzystałam z proporcji : 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli i niepełna szklanka ciepłej wody. W razie gdy ciasto będzie zbyt klejące dodać należy mąki. Ważne jest aby dodawana woda była ciepła wtedy ciasto jest elastyczne i łatwo się rozwałkowuje.

  3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, wycinamy koła. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy końce dokładnie aby w czasie gotowania farsz nie wypłynął. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Podajemy z okrasą z boczku lub cebulki. Pierożki przed podaniem można zapiec z okrasą w piekarniku.

  4. Jeżeli chcemy zrobić wersję bardziej wytrawną - zamiast mięsa z kurczaka dajemy mięso z kaczki z rosołu a do ciasta na pierogi kilka łyżek mąki pełnoziarnistej.

  5. Z podanych składników wychodzi około 25 pierogów.

Komentarze do przepisu (3)

irma 24 stycznia 2013
Bardzo mi się podoba ten pomysł na pierogi, wstawiam do ulubionych. Za ponysł 5.
doris2302 09 kwietnia 2014
jadla sa pyszne jak ktos lubi kasze gryczana
Konto usunięte 21 sierpnia 2014
Osobiście nie lubię pierogów z mięsem gotowanym i chętnie zamiast niego do kaszy i cebuli dodałabym twaróg... Czytaj całość »
Osobiście nie lubię pierogów z mięsem gotowanym i chętnie zamiast niego do kaszy i cebuli dodałabym twaróg lub bryndzę.Poza tym pierogi są super,świetne ciasto i dużo farszu-pierogi są pękate,a nie sama ciastolina.
Składniki
Składniki