Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pati_p
Wyborne

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • ok. 350g mąki
  • 30g masła
  • 230g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
  • 30 g schabu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 duża marchewka, 1 pietruszka, por, seler
  • Dodatkowo :
  • do okraszenia smażona cebula na wybranym tłuszczu

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Ćwiartki ze schabem gotujemy jak na rosół z dodatkiem warzyw
    i przypraw.

  2. Gdy mięso jest miękkie zostawiamy do ostygnięcia.

  3. Wystygnięte mięso wraz z warzywami mielimy w maszynce.
    Drobno kroimy cebulę i podsmażamy na tłuszczu - dodajemy do mięsa. Przyprawiamy wg uznania i razem wszystko mieszamy na jednolitą masę.

  4. Ciasto:
    Wsypujemy mąkę i sól do miski.
    Rozpuszczamy masło w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Natychmiast ugniatamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
    Przykrywamy ugniecione ciasto ściereczką i zostawiamy na pół godziny aby odpoczęło.
    Po upływie czasu wałkujemy porcje ciasta, wykrajamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i kleimy pierogi.

    Gotujemy pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

    Po ugotowaniu okraszamy smażoną cebulką.

    Smacznego!!!

Składniki
  • Ciasto na pierogi:
  • ok. 350g mąki
  • 30g masła
  • 230g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
  • 30 g schabu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 duża marchewka, 1 pietruszka, por, seler
  • Dodatkowo :
  • do okraszenia smażona cebula na wybranym tłuszczu
Składniki