Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne domowe pierogi z mięsem.

Składniki

  • Ciasto: Mąka pszenna - 250 g
  • Woda gorąca - 100 ml
  • Masło - 35 g
  • Sól - pół łyżeczki
  • Farsz: Mięso rosołowe - 500 g
  • Cebula biała - 1 szt
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto na pierogi:
    1. Przesiać mąkę z solą, dodać masło i krótko wyrabiać.
    2. Dodawać powoli wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto można wyrabiać w malakserze.
    Po dodaniu całej wody ciasto powinno być gładkie i nie lepić się do rąk. Ciasto w formie kuli przykryć bawełnianą ściereczką.

  2. Farsz:
    1. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na patelni.
    2. Mięso rosołowe bez kości wraz z cebulą zmielić w maszynce do mięsa lub malakserze.
    3. Przyprawić solą i pieprzem.
    4. Uformować kulki z farszu.

  3. 1. Rozwałkować cienko ciasto i wycinać kółka szklanką.
    2. Włożyć kulkę z farszu i lepić w formie pieroga.

  4. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, włożyć pierogi i gotować ok 2 min.

Składniki
  • Ciasto: Mąka pszenna - 250 g
  • Woda gorąca - 100 ml
  • Masło - 35 g
  • Sól - pół łyżeczki
  • Farsz: Mięso rosołowe - 500 g
  • Cebula biała - 1 szt
  • Sól, pieprz
Składniki