Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kate85
Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.

Składniki

  • ciasto na pierogi :
  • 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • Farsz na pierogi z mięsem:
  • 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
  • 3 duże cebule
  • 4-5 łyżek masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 marchew
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.


  2. Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła - przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

    Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni - wlać do naczynia z mięsem.

    Obok mięsa położyć obraną marchew, naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.

  3. Cebulę obrać i posiekać - zrumienić na 2-3 łyżkach masła.

  4. Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.

  5. Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków.

    Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię.

    Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 26 października 2018
pięknie wyglądają :)
Kate85 29 października 2018
ślicznie dziękuję :)
Składniki
  • ciasto na pierogi :
  • 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • Farsz na pierogi z mięsem:
  • 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
  • 3 duże cebule
  • 4-5 łyżek masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 marchew
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Składniki