Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Dzisiaj przyszedł czas na pierogi z mięsem, których już bardzo dawno nie jadłam. Trzeba było nadrobić zaległości. Farsz mięsny przygotowałam na bazie łopatki wieprzowej z dodatkiem gotowanej, białej kapusty. Tak przygotowany farsz jest soczysty i aromatyczny.

Składniki

  • ciasto pierogowe: mąka pszenna 1/2 kg, woda 1 szkl, jajko 1 szt, szczypta soli
  • farsz:
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • świeża biała kapusta 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka (użyłam czerwonej)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy farsz. Gotujemy kapustę i mięso, najlepiej zrobić to dzień przed robieniem pierogów, żeby wszystko nam spokojnie wystygło. Białą kapustę gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy na durszlak, studzimy, następnie lekko odciskamy z niej wodę. Mięso gotujemy około półtorej godziny, również w wodzie z dodatkiem soli, studzimy. Następnie mięso i kapustę mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu. W końcowej fazie dodajemy mięso z kapustą. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Uwaga: Gdyby farsz wydał Wam się za suchy, można dodać odrobinę wywaru mięsnego.

  2. Ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Czasami robię to przy pomocy szklanki a czasami używam takiej oto zabaweczki. Więcej zdjęć na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/pierogi-z-miesem.html

  3. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).

    Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk pierogów, dość dużych.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

Futka 20 stycznia 2015
Cudowne i niezwykle smaczne pierożki! :D
Konto usunięte 20 stycznia 2015
pyszności zaserwowałaś Beatko ,coś dla mnie:)
najlepsze by były ze skwareczkami mniammm......juz nie dla mnie:):)
Konto usunięte 20 stycznia 2015
super ,a gdzie kupić to cacko?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto pierogowe: mąka pszenna 1/2 kg, woda 1 szkl, jajko 1 szt, szczypta soli
  • farsz:
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • świeża biała kapusta 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka (użyłam czerwonej)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka
Składniki