Pierogi z lekkiego sarny z suszonymi grzybami leśnymi i kiszoną kapustą

Pierogi z lekkiego sarny z suszonymi grzybami leśnymi i kiszoną kapustą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Bardzo świąteczna wersja pierogów - kiszona kapusta, suszone leśne grzyby i lekkie z sarny o delikatnym lekko słodkim i orzechowym smaku. Zioła i tłuszcz z boczku dzika, który w tym przypadku pełni rolę nośnika tych smaków, sprawia, że pierogi smakują na prawdę wybornie. Uzupełnieniem do tak przygotowanych pierogów jest delikatny czerwony barszcz z nutą granatu, ale to już w kolejnym przepisie. Najpierw przygotujmy pierogi.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • gorąca woda ile zabierze mąka (około 2,5 szklanki)
  • Farsz:
  • 1 kg płucek z sarny (lekkie)
  • 1 kg kiszonej kapusty, u mnie domowa z dodatkiem kminku i imbiru
  • 100 g suszonych leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 250-300 g surowego boczku z dzika
  • 2 cebule podsmażone na łyżce smalcu z dzika
  • zioła: tymianek, estragon, oregano i majeranek
  • 2 rozkruszone ziela angielskie
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • sos Worcestershire
  • smalec z dzika do podsmażenia pierogów

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:
    Farsz najlepiej przygotować na noc, wtedy zastygnie i będzie nam łatwiej zawijać pierogi.
    W tym celu do garnka przekładamy kiszoną kapustę i grzyby. Zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania. Dokładamy boczek i lekkie. Gotujemy do miękkości mięsa. Boczek i lekkie wyjmujemy na talerz, aby ostygło. Kapustę i grzyby odcedzamy na durszlaku. Wystudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Kapustę i grzyby mielimy na grubym oczku maszynki, a boczek i lekkie na drobnym. Do farszu dodajemy przesmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku ziołami, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem. Owijamy folią, żeby farsz nie obsychał. Odstawiamy do lodówki.

  2. Przygotowanie ciasta:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól, miękkie masło i śmietanę. Robimy wgłębienie i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.

    Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut, by "odpoczęło".

    Z ciasta robimy wałeczek odcinamy kawałki, wałkujemy okrągłe placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk - około 5 minut od chwili wypłynięcia.

  3. Pierogi można podawać od razu z wody lub po ostudzeniu odsmażyć je na oleju lub najlepiej smalcu z dzika. Pierogi proponuję podawać ze szklaneczką/kubeczkiem czerwonego barszczu.

Składniki
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • gorąca woda ile zabierze mąka (około 2,5 szklanki)
  • Farsz:
  • 1 kg płucek z sarny (lekkie)
  • 1 kg kiszonej kapusty, u mnie domowa z dodatkiem kminku i imbiru
  • 100 g suszonych leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 250-300 g surowego boczku z dzika
  • 2 cebule podsmażone na łyżce smalcu z dzika
  • zioła: tymianek, estragon, oregano i majeranek
  • 2 rozkruszone ziela angielskie
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • sos Worcestershire
  • smalec z dzika do podsmażenia pierogów
Składniki