Pierogi z kozim serem i oliwkami

Przepis dnia 2021-06-04
Pierogi z kozim serem i oliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Realizacja dzisiejszego przepisu i potrawy jest możliwa dzięki niezmiernie pożytecznemu zwierzakowi, a mianowicie kozie domowej, która według badań archeologicznych towarzyszy człowiekowi od jakichś 8 do 10 tyś. lat. To sympatyczne zwierzę dostarcza nam np. mleka, a ser z niego, jest głównym składnikiem dzisiejszej potrawy, czyli przyrządzam dziś pierogi z kozim serem, ziemniakami i oliwkami! Ma być zdrowo (niestety dotyczą mnie rygory dietetyczne), ale musi być też smacznie, (przecież poczucia smaku nie utraciłem)! Przepis jest tak samo dobry dla tych, którzy nie muszą trzymać diety, jak i dla tych, którzy są w podobnej do mnie sytuacji! Wszystkich chętnych zapraszam do zapoznania się ze szczegółowym przepisem i samodzielną jego realizacją! Smacznego. <WJ>

Składniki

  • 500 g twarogu koziego
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g czarnych oliwek
  • Sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka masła
  • 350 ml wrzątku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.



    Ser mielimy z ziemniakami i oliwkami, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.



    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.



    Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.



    Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.



    Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

Komentarze do przepisu (5)

KORAL 30 maja
Świetne moje smaki.
Facet_w_kuchni 31 maja
Na taką dietę, to chyba narzekać nie można...
Świetne :)
kuchmariola63 31 maja
Pierogi zawsze są pycha, ale te wyjątkowo pysznie wyglądają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g twarogu koziego
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g czarnych oliwek
  • Sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka masła
  • 350 ml wrzątku
Składniki