Pierogi z kiszoną kapustą

Pierogi z kiszoną kapustą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pierogi nie tylko na kolację Wigilijną.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkie -1 szklanka letniej wody
  • -1 żółtko -1 jajko -1/2 łyżeczki soli
  • FARSZ:
  • -1,5 kg. kiszonej kapusty -4 średnie cebule -pieprz
  • DO POLANIA: -usmażona cebulka

Przygotowanie

  1. Kapustę ugotować do miękkości. Odcisnąć, przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych otworach. Jeszcze można odcisnąć. Dodać usmażoną cebulę, popieprzyć i wymieszać.(Ja zrobiłam 50 kulek)

  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać większe kółka. Kłaść na praskę do pierogów,nakładać farsz i zlepiać pierogi.Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min. Przed wyjęciem, polać szklanką zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo tackę do ostygnięcia.(potem można zamrozić).

  3. Podawać polane usmażoną cebulką.

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 25 września 2018
Przepyszne! z gotowana kapustą muszą być bardzo subtelne w smaku!
SlodkoSlodka83 25 września 2018
Uwielbiam je,zdecydowanie mój faworyt wśród pierogów :-)
bryssska 26 września 2018
Pyszności ;-d
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkie -1 szklanka letniej wody
  • -1 żółtko -1 jajko -1/2 łyżeczki soli
  • FARSZ:
  • -1,5 kg. kiszonej kapusty -4 średnie cebule -pieprz
  • DO POLANIA: -usmażona cebulka
Składniki