Pierogi z kiszoną kapustą

Pierogi z kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fonka
Tradycyjne polskie pierogi, smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia.

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Jajko 1 szt
  • Olej 2-3 łyżki
  • Woda 1 szklanka
  • FARSZ
  • Kapusta kiszona 1/2 kg
  • Cebula 1 szt
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1.Kapustę ugotować do miękkości ok. 10-15 minut, odcedzić, odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać.
    2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać do kapusty.
    3. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

    4. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, oleju i wody.
    5. Rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką krążki.
    6. Na krążki nakładać farsz i zlepiać brzegi. Brzegi dociskać widelcem lub robić ręcznie "szczypanki"


  2. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek, mieszać delikatnie aby nie przywarły do dna, gotować kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

    Podawać polane oliwą z oliwek.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 10 listopada 2017
Pyszne..kocham pierogi z farszem z kiszonej...tylko nie chce się robić:)
Fonka 12 listopada 2017
Dziękuję, naprawdę pysznie smakują i robi się szybko, można poćwiczyć przed Wigilią:)
Składniki
  • CIASTO
  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Jajko 1 szt
  • Olej 2-3 łyżki
  • Woda 1 szklanka
  • FARSZ
  • Kapusta kiszona 1/2 kg
  • Cebula 1 szt
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól, pieprz
Składniki