Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami

Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wataga
Dla wszystkich wielbicieli pierogów przepis z farszem z kaszy gryczanej oraz kurkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Z podanej ilości składników wychodzi ok 20 pierogów.

    Farsz:
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, następnie ostudzić.

    Oczyszczone i umyte kurki drobno pokroić. Pokroić w kostkę jedną cebulę i czosnek. Kurki, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni przez ok. 4-5 minut.

    Kaszę, kurki, cebulę i czosnek wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.

  2. Ciasto:

    Wszystkie składniki (mąka, jajko i woda) umieścić w misce i wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.

    Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinać koła. Pierogi nadziewać farszem i zlepiać, odkładać na ściereczkę albo blat oprószony mąką.

    Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić oraz dodać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.

    Drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.

    Pierogi podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami.

    Smacznego!

Składniki
Składniki